El passat dia 14 de febrer es va celebrar a Xixona la I Jornada de l’Ametla Marcona. En un dia tan assenyalat vam voler veure el cor del torró de gran qualitat com el de Xics: l’Ametlla Marcona. Agrònoms, químics, comerciants, geògrafs, pagesos, polítics, torroners, tecnòlegs dels aliments i nutricionistes ens van ensenyar com bategava, quines dolències patia i què necessitava per no desaparèixer i convertir-se en història.

Des de la terra fins a la taula vam poder conèixer el seu paisatge, la seva gastronomia i les seves bondats. Vam saber de bona font com és d’especial entre totes les ametlles tot i els intents de destronar-la i com hem d’ajudar-la per a garantir-ne el seu futur.

El cas de la Sidra Natural del País Basc i del Priorat ens va servir d’inspiració. Junts, la Universitat d’Alacant, l’Ajuntament de Xixona i l’Associació de Torroners Xixonencs de Catalunya, hem estat capaços d’organitzar aquesta Jornada amb una afluència de 100 persones. Junts esperem continuar fer bategar la Marcona durant molts anys més.

Aquí us deixem el programa com es va desenvolupar:

MARCONA Y PAISAJE

9.00 h«La imprescindible mirada al territorio y al paisaje» Sara Pérez Ovejero, gerente de Mas Martinet, Gratallops, Priorat.

9.30 h «Reconocimiento de los valores propios como instrumento de revalorización de los productos. La experiencia del Priorat» Ferran Mestres Vizcaíno, dinamizador del Fòrum Agrari del Priorat.

10.00 h «La flor de la marcona anticipa el paisaje primaveral en pleno invierno» Antonio Romero Pastor, profesor del Departamento de Análisis Geográfico Regional de la UA y miembro del equipo de investigación de «La cadena de valor del Turisme Gastronòmic».

MARCONA Y GASTRONOMÍA

10.30 h «Marcona, gastronomía y salud» Ana Zaragoza Martí, Dra. en Ciencias de la Salud por la Universidad de Alicante, coordinadora académica de Gasterra (Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia) y experta en dieta mediterránea.

11.00 h – 11.30 h PAUSA CAFÉ

MARCONA Y CIENCIA

11.30 h «Mitos y realidades sobre la almendra marcona y estrategias para mejorar su calidad» Ángel Carbonell Barrachina, catedrático del Departamento de Tecnología Agroalimentaria en Ciencias y Tecnología de los alimentos de la Universidad Miguel Hernández de Elche.

12.00 h «Marcona, calidad y sabor» Agustí Romero, ingeniero agrónomo e investigador especialista del Programa Científico IRTA Olivicultura, elaiotécnica y frutos secos.

12.30 h «Marcona entre otras variedades: reconocimiento y valorización» M. Carmen Garrigós Selva, profesora titular del Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología de la Facultad de Ciencias de la Universidad de Alicante.

MARCONA Y MERCADO

13.00 h «La almendra marcona desde el prisma comercial» Laura Sirvent, en representación de Sirvent Almendras, SA.

13.30 h «Mercado y transformación de la almendra marcona, pasado y futuro» Josep Moragas, director comercial de Unió Nuts.

14.00 h – 15.30 h PAUSA ALMUERZO

CERRANDO EL CÍRCULO

15.30 h «El valor del lugar. Cómo generamos valor simbólico de los productos» Jaume Salvat Salvat, profesor de turismo y geografía de la URV.

16.00 h «La Denominación de origen Euskal Sagardoa/Sidra Natural de País Vasco, tracciona la producción de manzana autóctona» Unai Agirre Goia, gerente de Euskal Sagardoa/Sidra natural del País Vasco.

16.30 h «Retos agrícolas en el cultivo y producción de almendra marcona» Ester Gomis Fortuny, gerente de Ca Rosset y miembro de Unió de Pagesos, La Selva del Camp, Tarragona.

17.00 h Mesa redonda: almendra marcona, retos del futuro Ignasi Batlle Caravaca, director del programa de mejora de variedades de almendro del IRTA. Federico Dicenta, investigador principal del programa de mejora genética del almendro del CEBAS–CSIC de Murcia. Saúl López López, miembro fundador de XICS Associació de Torroners Xixonencs de Catalunya, gerente de Mieles Saúl de Xixona y turronería Saúl de Lleida, Ferran Mestres Vizcaíno, dinamizador del Fòrum Agrari del Priorat.

18.00 h Turno abierto de palabra y clausura de la jornada

En el següent link trobareu tota la informació detallada del contingut de la jornada: PDF I Jornada de l’Ametla Marcona